Ressourcer til undervisning om falske nyheder (in Danish)

Noget af det, jeg meget ofte støder på i samtaler med lærere på alle niveauer i undervisningssektoren, er en bekymring omkring fake news (/falske nyheder/bevidst misinformation). Hvad er det egentlig? Hvad kan og skal vi gøre ved det? Og hvordan lærer børn og unge bedst at være mediekritiske? Det er en reel bekymring, og den bør for mig at se være et centralt fokusområde for undervisningssystemet i disse år. For det er i sidste ende samfundet, demokratiet og vor tillid til hinanden, der er i skudlinjen, når misinformation, der ligner nyheder, forurener den offentlige samtale.

Et lille bidrag til denne diskussion er den følgende liste med ressourcer, som kan bruges i undervisningen (eller i hvert fald i forberedelsen af den). Det meste er på engelsk. Listen er egentlig lavet på Twitter, men jeg lægger den ud her, så den er samlet ét sted og forhåbentlig kan være til glæde og gavn for andre også.

  • Factitious: Et lille spil, hvor man skal gennemskue, om en given nyhed er reel eller opdigtet. Forklarer pædagogisk, hvad man bør holde øje med (efter man har taget fejl).
  • Fake It To Make It: Endnu et spil – her skal man imidlertid opbygge sit eget imperium for falske nyheder. Illustrerer godt de kommercielle mekanismer, der ligger bag fænomenet.
  • Bliv din egen detektor“: Undervisningsmateriale fra DR’s Detektor, hvor man med spil, graf-generator og test kan blive klogere på at gennemskue budskaber og lave egne faktatjek. (Tak til Dennis J. Frederiksen for tippet.)
  • I taught my 5th-graders how to spot fake news. Now they won’t stop fact-checking me.“: En inspirerende beretning om, hvordan den amerikanske lærer Scott Bedley lærte sin 5. klasse at være mediekritiske. Har syv konkrete faktorer, man som (ung) mediebruger bør være opmærksom på.
  • Craig Silverman: BuzzFeeds journalist/researcher, som arbejder med fake news og misinformation. Han er virkeligt dygtig og en god person at følge, hvis man vil være opdateret med udviklingen.
  • Fake news – an optimistic take“: Et grundigt blog-indlæg, hvor Oxford-professoren Rasmus Kleis Nielsen maner til besindighed i fake news-diskussionen, men uden at underdrive alvoren.
  • Why we should use more specific terms than “fake news” when we talk about false information“: Et mindst lige så grundigt blog-indlæg, hvor medieforskeren Bente Kalsnes helt korrekt argumenterer for, at vi må bruge mere præcise begreber end “fake news”. Giver et godt overblik over fænomenet.
  • Fransk valg: Sådan blev de største fake news-angreb afmonteret“: Et case-studie af politisk fake news ved det franske præsidentvalg i 2017 – og de metoder, der blev brugt til at stoppe og modvirke det. Skrevet af Pierre Collignon, der som fellow på Syddansk Universitet kigger nærmere på fake news og misinformation.
  • Kan teknologien redde os fra falske nyheder?“: Video fra et debat-arrangement, vi i april holdt på IT-Universitetet i København. Der er oplæg af bl.a. mig og Natalie Schluter, som forholder sig til teknologiske muligheder for at bekæmpe fake news.

 

Listen er på ingen måde udtømmende. Har jeg glemt noget vigtigt? Så lad mig vide det, gerne i kommentarfeltet nedenfor.